Jak se vyrábějí nikotinové sáčky Dope
V minulém článku jsme vám popsali způsob výroby nikotinových sáčků Dope a tedy že je vyrábíme pěkně od základních surovin bez jakýchkoliv premixů. Dnes se podíváme na samotný proces výroby. Tedy od smíchání surovin, o kterém jsme se také bavili posledně, se přesuneme rovnou do výrobní haly.
V minulém článku jsme vám popsali způsob výroby nikotinových sáčků Dope a tedy že je vyrábíme pěkně od základních surovin bez jakýchkoliv premixů. Dnes se podíváme na samotný proces výroby. Tedy od smíchání surovin, o kterém jsme se také bavili posledně, se přesuneme rovnou do výrobní haly.
Přinášíme vám exkluzivní články z cyklu výroby nikotinových sáčků. A slovo exkluzivní tu není náhodou. V ČR totiž existuje pouze jedna (legální) výroba nikotinových sáčků. Nachází se v severočeských Teplicích kousek od areálu AGC. Na několika stovkách metrů čtverečních se vyrábějí desetitisíce nikotinových sáčků denně, které putují do celého světa.
Pro jistotu zopakujeme
Než se dostaneme do výrobní haly, namíchají naši chemici ideální poměr surovin. Pak se to celé vezme ve velkém, nasype se to do naší míchačky, kde to pořádně smícháme. Přidáme požadované množství nikotinu a necháme směs zrát v hermeticky uzavřených pytlích. Jakmile máme po týdnu vyzrátou směs, můžeme rovnou do výrobní haly.
Ve výrobní hale je to fofr
Naše výrobní hala v Teplicích má pár stovek metrů čtverečních. Nic megalomanského, ale zároveň prostor, kam se vejde výrobní linka, kde se celé „upeče“ od začátku do konce. Dovnitř se dostanete pouze jako zaměstnanec v čisté obuvi s návleky a ochranou síťkou na vlasy. Případně bez vlasů.
U první části linky se navíjí látka pro nikotinové sáčky. Látku pořizujeme v takových velkých rolí, která se vždy nasadí do stroje. Do stroje se také nasype předmíchaná a uzrátá směs, která se dávkuje. Řezačka nařezává látku na 16 stejně silných proužků, nebo chcete-li trubiček.
Trubičky vedle sebe putují svisle dolů, přičemž se spodní konce svaří, následně se naplní přesným množstvím směsi a nakonec se zase svaří. Jeden svar tedy svaří horní konec naplněných sáčků a zároveň spodní konec zatím prázdných sáčků.
Teď přijde nářez
Jakmile máme takový nekonečný řetěz nikotinových sáčků, můžeme se vrhnout na řezání. Ale ještě předtím sáčky znovu postříkneme aromatem. A to pro lepší vlhkost a samozřejmě větší zážitek z chuti. Teď už nic nebrání tomu, aby přišel opravdový nářez. Ultra přesná řezačka vždy odřízne všech šestnáct proužků, které protom spadají na pás, odkud putují dále.
Při výrobě nevznikají takřka žádné zmetky, když pomineme první řadu sáčků po navinutí role látky. Už zde se pohybuje kontrolor kvality, který lidským okem hlídá, aby byly všechny sáčky stejné. Případně ty jakkoliv poškozené z linky vyjmout. Stejně tak vše zároveň kontrolují naše stroje, které v případě nějaké odchylky zahlásí signál.
U pásu se napojují puky, do kterých se budou sáčky plnil. Ty se ale předtím musí precizně zvážit.
Naše váha se používá v potravinářství
Máme na to super přesnou váhu, která pomocí vibrací posouvá sáčky do takových chlopní. Tento typ váhy se používá například při výrobě brambůrků nebo léků. Jakmile každá chlopeň dosáhne požadovaného počtu sáčků dle předem stanovené hmotnosti, propustí sáčky do krabičky pod chlopní. Každá krabička tak vždy obsahuje přesně stanovený počet sáčků. Není možné se splést.
Kompletace a finalizace
Krabičky jsou naplněné sáčky, ale ještě nemají víčko. Předtím se ještě vše pro jistotu překontroluje, zda vše odpovídá stanoveným předpisům. Následně rameno vezme víčko a automaticky jej přiloží na krabičku a puk je kompletní. Nyní je na řadu nalepení etiket zvrchu, zespodu i ze stran, které rovněž probíhá automaticky. Spolu s etiketami se puky potisknou šarží a datem výroby.
Puky se následně balí fólií po 10 pro lepší manipulaci i skladování. Vznikají pak takové komíny nebo štangle chcete-li. Zde výrobní linka končí a operátoři štangle umístí do krabic a přesouvají do skladu, kde čekají na expedici po celé ČR i dalších 25 zemí světa.